Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerini Türk Lirasına Dönüşümüne %2 Döviz Dönüşüm Desteği Sağlanacaktır
VERGİ SİRKÜLERİ: 2023-12
SİRKÜLER TARİHİ: 26.01.2023
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası; yurt dışından getirilecek borçlanma dahil dövize %2 oranında döviz dönüşüm desteği vereceğini ilişkin 2023/5 sayılı tebliğ Resmi gazetede yayımlanmıştır.
Söz konusu tebliğ uyarınca;
Yurtdışı kaynaklı dövizin;
Banka aracılığıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na satılması,
En az %40’ının TCMB’ye satıldıktan sonra kalan kısmının kur korumalı mevduat hesabına dönüştürülmesi ve TCMB’ye satılan bu dövizden daha fazla döviz alınmayacağı taahhüdünde bulunulması halinde, TCMB tarafından %2 oranında Türk lirasına dönüşüm desteği ödemesi yapılacaktır.
YURT DIŞI KAYNAKLI DÖVİZ:
Yabancılara yurt içinde sunulan hizmetler karşılığında kazanılan döviz tutarları da dahil olmak üzere firmaların yurt dışında yerleşiklerden elde ettikleri döviz gelirlerinden ve firmaların yurt dışında bulunan döviz cinsi varlıklarından yurda getirdikleri dövizidir.
YURT DIŞI KAYNAKLI DÖVİZLERİN MERKEZ BANKASINA SATILMASINDA DÖVİZ DÖNÜŞÜM DESTEĞİ SAĞLANMASI
Firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin banka aracılığıyla Merkez Bankasına satışı sırasında, Merkez Bankasınca belirlenecek süre boyunca döviz alımı yapmama taahhüdünde bulunulması şartıyla, taahhüt sahibi firmalara dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği ödenir.
YURT DIŞI KAYNAKLI DÖVİZLERİN TÜRK LİRASI VADELİ MEVDUAT VE KATILMA HESAPLARINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİNDE DÖVİZ DÖNÜŞÜM DESTEĞİ SAĞLANMASI
Yurda getirilen yurt dışı kaynaklı dövizin en az yüzde 40’ı Merkez Bankasına satıldıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmının dönüşüm kuru üzerinden Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesi ve Merkez Bankasınca belirlenecek süre boyunca Merkez Bankasına satılan tutardan daha fazla döviz alımı yapmama taahhüdünde bulunulması şartıyla, taahhüt sahibi firmalara dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği sağlanır.
DÖVİZ ALIMI YAPMAMA TAAHHÜDÜNÜN YERİNE GETİRİLMEMESİ
Bu Tebliğ kapsamında firmalarca verilen döviz alımı yapılmaması taahhüdünün yerine getirilmemesi halinde döviz dönüşümü desteği tutarları ilgili dönem boyunca oluşan pozitif kur farkı eklenerek ve döviz dönüşümü desteğinin ödenme tarihinden taahhüdün yerine getirilmediğinin tespiti tarihine kadar geçen süre için tespit tarihinde geçerli olan Merkez Bankasının ilan ettiği en yüksek gecelik borç verme faiz oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile birlikte bankalarca tahsil edilerek Merkez Bankasına aktarılır.
Taahhüdünü yerine getirmeyen firmaların Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım talepleri, taahhüdün yerine getirilmediğinin tespit edildiği tarihten itibaren bir yıl süreyle kabul edilmez.