Katma Değer Vergisi (KDV) Matrah Artırımı

VERGİ SİRKÜLERİ: 2023-25

SİRKÜLER TARİHİ: 16.03.2023

Mükellefler, bu fıkrada belirtilen şartlar dâhilinde katma değer vergisini artırarak bu maddede belirtilen süre ve şekilde ödemeleri hâlinde, kendileri nezdinde söz konusu vergiyi ödemeyi kabul ettikleri yıllara ait vergilendirme dönemleri ile ilgili olarak katma değer vergisi incelemesi ve tarhiyatı yapılmaz.

1. BAŞVURU SÜRESİ

·        Matrah ve/veya vergi artırım başvurusunun 30.05.2023 tarihine kadar vergi dairesine yapılması gerekir.

2. ARTIRILAN VERGİ TUTARLARIN ÖDEMESİ

·        Ödenmesi gereken tutar hesaplandıktan sonra, bu tutarların peşin veya taksitler halinde ödenmesi imkanı da getirilmiştir.

·        Peşin ödenmesi (tamamının ilk taksit süresi içinde) ödenmesi durumunda, bu şekilde hesaplanan vergiden %10 indirim yapılır.

·        Ancak, bu tutarların taksitler halinde ödenmesi durumunda, bu şekilde hesaplanacak borç tutarı taksit sayısına göre bir katsayı ile çarpılarak artırımlı olarak ödenmesi gerekir.

·        Katsayı ile çarpılarak artırılan bu tutarlar taksit sayısına bölünerek aylık dönmeler halinde ve azami 12 eşit taksitler halinde ödenir.

·        Yapılandırılan borç tutarlarının peşin veya ilk taksitinin 30.06.2023 tarihine kadar, diğer taksitlerin de takip eden aylık dönemler ile ödenmesi gerekir.

·        Vergi borçları için kredi kartıyla ödeme imkanı da tanınmıştır. Öte yandan, vergi iade alacakları bulunan mükellefler, yapılandırılan borçlarını mahsuben de ödeyebilirler.

3. DİĞER ORTAK HUSUSLAR

·        Matrah artırımında bulunulması, Vergi usul Kanununa göre defter belge ibraz ile ilgili yükümlülükleri ortadan kaldırmaz.

·        Matrah veya vergi artırımı dolayısıyla mükelleflerce verilen yıllık, muhtasar ve katma değer vergisi beyannameleri ve diğer beyannameler için damga vergisi 1.000 Türk lirası olarak alınır

·        Vergi Usul Kanunun 359/b fıkrasındaki suçu işlediği sabit olanlar (defter, kayıt ve belgeleri yok edenler vs.) matrah/vergi artırımından yararlanamazlar.

·        Artırım talebinde bulunulan yılları izleyen dönemlerde yapılacak vergi incelemelerine ilişkin olarak artırım talebinde bulunulan dönemler için, sonraki dönemlere devreden katma değer vergisi yönünden ve artırım talebinde bulunulan dönemler için ihraç kaydıyla teslimlerden veya iade hakkı doğuran işlemlerden doğan terkin ve iade işlemleri ile 3065 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamındaki işlemler veya müteselsil sorumluluk kapsamındaki işlemlerle ilgili inceleme ve/veya tarhiyat hakkı saklıdır.

·        Sonraki dönemlere devreden katma değer vergisi yönünden yapılan incelemelerde artırım talebinde bulunulan dönemler için tarhiyat önerilemez.

·        KDV matrah artırımı sonucu, ödenen katma değer vergisi, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak nazara alınmaz, ödenmesi gereken katma değer vergilerinden indirilmez veya herhangi bir şekilde iade konusu yapılmaz.

4. KDV BEYANNAMELERİNİN TAMAMINI VEREN MÜKELELFLER

·        Artırıma Konu Yıllara İlişkin KDV Beyannamelerinin Tamamını Veren ve Bu Beyannamelerde Hesaplanan KDV Bulunan Mükellefler 

Katma değer vergisi mükellefleri, her bir vergilendirme dönemine ilişkin olarak verdikleri beyannamelerindeki (ihtirazi kayıtla verilenler dâhil) hesaplanan katma değer vergisinin yıllık toplamı üzerinden aşağıdaki tabloda belirtilen dönem ve oranından az olmamak üzere belirlenecek katma değer vergisini, vergi artırımı olarak beyan ederler.

Dönem

Oran (Hesaplanan KDV Üzerinden)

2018

3%

2019

3%

2020

2,5%

2021

2%

2022

%2

Öte yandan Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-c ve geçici 17 nci maddeleri uyarınca tecil-terkin uygulaması kapsamında teslimleri bulunan mükelleflerde tecil edilen vergiler, ilgili dönem beyannamesinde yer alan “Hesaplanan Katma Değer Vergisi” satırındaki tutardan düşülecek ve yıllık toplama dahil edilmeyecektir.

·        Artırıma Konu Yıllara İlişkin KDV Beyannamelerinin Tamamını Veren ve Bu Beyannamelerin Bir Kısmında Hesaplanan KDV Oluşmayan Mükellefler 

İlgili takvim yılı içinde yukarıda belirtilen hesaplanan KDV’si çıkan mükelleflerin artırımı dolayısıyla ödemeleri gereken KDV tutarı, gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımı üzerinden %18 oranında hesaplanan KDV’den az olamaz.

Bu kapsama giren mükelleflerin iki şekilde hesaplama yapacaklardır. Bulunacak tutarlar mukayese edilecek ve fazla hesaplanan tutar dikkate alınacaktır.

·        Artırıma Konu Yıllara İlişkin KDV Beyannamelerinin Tamamını Veren ve Bu Beyannamelerin Hiçbir  Kısmında Hesaplanan KDV Oluşmayan Mükellefler 

Gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımında bulunulmuş olması şartıyla artırılan matrah üzerinden %18 oranında KDV artırımında bulunulacaktır.

5. KDV BEYANNAMELERİNİN BİR KISMINI VEYA TAMAMINI VERMEMİŞ OLAN MÜKELLEFLER

·        En Az Üç Döneme Ait KDV Beyannamesi Vermiş Olan Mükellefler

Verilmiş olan KDV beyannamelerindeki hesaplanan KDV tutarları toplanacak ve beyanname verilen ay sayısına bölünerek ortalama tutar bulunacaktır. Bulunan bu ortalama tutar 12 ile çarpılmak suretiyle 1 yıla iblağ edilerek vergi artırımına esas olacak Yıllık Hesaplanan KDV tutarına ulaşılacaktır. Bu tutar ilgili olduğu yıla göre yukarıda yer alan oranlarla çarpılmak suretiyle ödenecek vergi hesaplanacaktır.

Ayrıca bu kapsamdaki mükelleflerin, KDV artırım imkânından yararlanmaları için verilen tüm beyannamelerde hesaplanan KDV olması kaydıyla ilgili yıla ilişkin olarak gelir veya kurumlar vergisi yönünden matrah artırımında bulunma zorunluluğu bulunmamaktadır

Verilen beyannamelerin herhangi birinde hesaplanan KDV olmaması halinde yukarıdaki bölümlerde yer verdiğimiz karşılaştırma yöntemine göre hesaplama yapılarak beyanname verilecektir.

·        Hiç Beyanname Vermemiş Veya En Fazla İki Dönemde Beyanname Vermiş Olan Mükellefler

Artırım ilgili olduğu yılda hiç beyanname verilmemiş veya en fazla iki döneme ilişkin beyanname verilmiş olması halinde ilgili yıl için gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımında bulunulmuş olması şartıyla artırılan matrah üzerinden %18 oranında KDV artırımında bulunulacaktır.

Bu durumda olan adi ortaklık, kollektif ve adi komandit ortaklıklarda ortakların tamamının gelir veya kurumlar vergisi yönünden matrah artırımında bulunmaları şarttır.

·        1 No.lu KDV Beyannamelerinde Hesaplanan KDV Bulunmayan veya Hesaplanan KDV Beyanları Sadece Tecil-Terkin Kapsamındaki Teslimlere İlişkin Olanlar

İlgili takvim yılı içindeki işlemlerinin tamamı;

·        İstisna kapsamındaki teslim ve hizmetlerden oluşan veya diğer nedenlerle hesaplanan KDV bulunmayan mükellefler ile

·        Tecil-terkin uygulaması kapsamındaki teslimlerden oluşan mükellefler

İlgili yıl için gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımında bulunmuş olmaları şartıyla artırılan matrah üzerinden %18 oranında KDV artırımında bulunmak suretiyle KDV artırımına ilişkin hükümlerden yararlanabilecektir.

6. KDV MATRAH ARTIRIMI ÖZET TABLO

İlgili yılda eksik beyanname varsa ve fakat en az 3 beyanname verilmiş (3 aylık beyanname verenlerde en az 1 beyanname verilmiş) ise; verilmiş beyannamelerdeki hesaplanan KDV tutarlarının ortalaması bir yıla iblağ edilerek bulunan Hesaplanan KDV tutarı ödenecek verginin tespitinde esas alınacaktır.

TABLO 1: KDV ARTIRIMI – EN AZ ÜÇ DÖNEME  İLİŞKİN KDV
BEYANNAMESİ VERİLMİŞ İSE

YILLAR

 VERGİYE ESAS TUTAR

 ÖDENECEK VERGİ

2018

 İlgili Yıla İlişkin Beyan Edilen Toplam Hesaplanan KDV Tutarı

 %3

2019

 İlgili Yıla İlişkin Beyan Edilen Toplam Hesaplanan KDV Tutarı

 %3

2020

 İlgili Yıla İlişkin Beyan Edilen Toplam Hesaplanan KDV Tutarı

 %2,5

2021

 İlgili Yıla İlişkin Beyan Edilen Toplam Hesaplanan KDV Tutarı

 %2

2022

 İlgili Yıla İlişkin Beyan Edilen Toplam Hesaplanan KDV Tutarı

 %2

 

Ancak; İlgili yılda eksik beyanname sayısı 3’ten fazla (3 aylık Beyanname verenlerde ise 1’den fazla) ise, veya  İlgili yıllarda işlemlerin tamamının istisna kapsamındaki teslim ve hizmetlerden oluşması veya diğer nedenlerle hesaplanan KDV bulunmaması ile tecil-terkin kapsamındaki işlemlerden oluşması halinde, yukarıdaki tabloda gösterilen artırıma esas matrahın hesabı yerine, aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi, ilgili yıl için artırılan gelir veya kurumlar vergisi matrahı dikkate alınacaktır.

TABLO 2: İLGİLİ YILDA 3’TEN (3 AYLIK BEYANNAME VERENLERDE 1’DEN) FAZLA EKSİK KDV BEYANNAMESİ VARSA (VEYA HİÇ BEYANNAME VERİLMEMİŞ İSE) VEYA İSTİSNA VEYA TECİLTERKİN NEDENİYLE HİÇ HESAPLANAN KDV YOKSA

 KDV ARTIRIMINA ESAS TUTAR

 UYGULANACAK ORAN

 İlgili Yıla İlişkin Bu Kanun Kapsamında Artırılan Gelir veya Kurumlar Vergisi Matrahı

 %18